top of page

Kadın Olmak

Öğrencilikte üreme süreci ile ilgili öğrendiğim en önemli bilgi ve beceri doğum yapan anneye yardımdı. Sağlık ocağı hekimliği görevine başladığımda ise artık, dünyanın kadınların çevresinde döndüğünü farkettim.

ITO 40 US.jpg

Nereden Nereye

İstanbul Tabip Odası Kadın Komisyonu 2017 yılında bir sunum istedi. Gebelik sonlandırma hizmetlerinin tartışıldığı sıcak günlerde, üreme sağlığında “nereden geliyoruz, nereye gidiyoruz” sorularına cevap almayı beklemişlerdi. Kırk yıllık birikimle bir derleme yapmak benim için de önemli bir etkinlik oldu. “1976-2016 yılları arasında Nüfus Planlamasından Aile Planlamasına, Aile Planlamasından Üreme Sağlığına Tanıklık Dosyası” olarak hazırladım bu sunumu. 

Doğurganlığı  Anlamak

Sağlık ocağında çok sayıda ebe ve hemşire, bir çevre sağlığı teknisyeni, iki tıbbi sekreter ve bir hizmet elemanından oluşan sağlık ocağı çalışanlarıyla bir ekip olarak, işbirliği içinde ortak amacı gerçekleştirmek için bir arada çalıştık. Yapılması gerekenleri netleştirip, yapılanlarla ilgili bilgi toplayıp, eksikleri gidermek için birlikte düşünüp geliştik. Aşırı doğurganlığın sorun olduğu yıllarda, istenmeyen gebeliklerin önlenmesi için bilgilendirme ve klinik hizmet sunmak, yerine getirmemiz gereken önemli işlerimiz arasındaydı. Ebe ve hemşireler için bu görev daha da önemliydi. 

Etimesgut’ta Köy Ebeleri ile, 1985
İKGV’dan Nuray Fincancıoğlu ve Zeynep Kamil Doğumevi AP Klinik Sorumlusu Dr. Asuman Karaman’la, 1989

Toplum İçinde Kadın Olmak

Çocuk Sağlığı Enstitüsü’nün bir girişimi olarak, toplumda çocuk sağlığı için annelere de ulaşarak hizmet sunulması amacıyla İstanbul Belediye’sinden sağlanan bir gezici muayene otobüsü ile Atatürk Havaalanı yakınlarında, adı üzerinde bir göçmen semti olarak yeni gelişmekte olan, Yenibosna’nın Çobançeşme Mahallesinde anne ve çocuk sağlığı hizmeti sunuluyordu. Çocuk Kliniği asistanları ile Sağlık Müdürlüğü’nden görevlendirilen bir ebe bu otobüste belli günlerde çalışıyorlardı.  Ebe aracılığı ile sağlık eğitimi ve bakım etkinlikleri destekleniyordu. Göreve başlamamla bu bölgede yapılması planlanan anne ve çocuk sağlığının durumunun belirlenmesini amaçlayan bir survey için bilgi toplama aracı / anketi uygulamak asıl işim oldu. 

Kadın ve Çocukların Bütünlüğü

İstanbul Tıp Fakültesi bahçe alanında İstanbul Çocuk Sağlığı Derneği tarafından 1964 yılında yaptırılmış prefabrik bir AÇSAP Merkezi vardı. Burasının etkin çalışması için, olabilirse de bir eğitim merkezi olarak geliştirilmesi için, kaynak sağlayarak değişiklikler yapmak istiyorduk. Hayalimde hep anneler ve çocuklarına bütünsel olarak koruyucu hizmetler sunan, sağlıklarını izleyecek bir eğitim merkezini kurmak vardı.  

Kadın ve Çocuk Sağlığı Eğitim ve Araştırma Birimi
Leaves Shadow

Değişim

1999 Marmara depreminin Türkiye’de çok sayıda can kaybı ve kalıcı sakatlığa neden olan bir felaket olarak zihinlerimizde ayrı bir yeri var. Geride kalanlar için de pek çok kurum ve kuruluşta kalıcı olumsuz etkiler bıraktı. Bizim Birim binası da, eski bir yapı olarak depremden etkilendi. Yapılan tadilatın etkisinin olup olmadığı, yapıda çalışan firma görevlilerinin aksine, binada üst katlarda çalışan klinikçiler için merak edilen bir konu oldu. Onarım yapılması gereğini düşünenler ağırlığı oluşturdu ve çalışma alanımızın bir kısmı uzun süre hizmet dışı kaldı…. 

bottom of page